Oenoloog Salvo Foti over duurzaamheid

Twintig jaar geleden sprak haast niemand over Etna-wijnen, vandaag veroveren de vulkanische ‘bourgognes van het zuiden’ de wereld. Veel hebben de wijnbouwers op de vulkaan hiervoor te danken aan enoloog Salvo Foti. Door moderne vinificatie-technieken aan traditionele wijnbouw te koppelen bracht hij de renaissance van wijnbouw in dit buitengewone natuurgebied op gang.

Voor Foti is de wijnbouwer als mens essentieel onderdeel van het terroir. Daarom wijdde hij zijn leven aan het doorgeven van al zijn kennis en kunde aan jongere generaties wijnbouwers. Een van zijn belangrijkste projecten is I Custodi delle Vigne dell’Etna, een wijnhuis dat enkele jonge, natuurlijke wijnbouwers op de Etna verenigt. Foti is de oenoloog en mentor van I Custodi, waarvan La Scoperta de trotse vertegenwoordiger is in België.

In onderstaand interview vertelt Salvo Foti uitgebreid over zijn visie en filosofie. Een must-see voor liefhebbers van natuurlijke wijnen!

 

La Signora 2013 van Morella op cover Decanter May 2017!

Wanneer we in april op de wijnbeurs Vinitaly 2017 aan tafel zaten met Lisa Gilbee, eigenaar en wijnmaakster van wijnhuis Morella, toonde ze ons glunderend een magazine. Hun topwijn La Signora 2013 stond namelijk op de cover van Decanter, wereld’s grootste wijnmagazine! We treden het magazine bij: Morella is een verbluffende ontdekking. Lees hieronder de lovende woorden.