Morella

Una storia d’amore – een liefdesverhaal

Het verhaal van Morella begint bij een toevallige ontmoeting tussen Gaetano, agronoom gespecialiseerd in wijnbouw, en Lisa, Australische enologe. De ontmoeting vertaalde zich snel in grote liefde voor elkaar en voor enkele verlaten, eeuwenoude wijngaarden in Manduria.

Lisa Gilbee, net afgestudeerd als enologe in Australië, wou ervaring opdoen in de wijnwereld. Ze reist naar Toscana in 1992 om er mee de oogst te doen bij een gerenomeerd wijnhuis. Daar wordt ze met verstomming geslagen: deze Toscaanse wijnbouwers deden alles compleet verschillend dan wat ze had geleerd op de universiteit. Wanneer ze bij de lunch de wijn proefde, begreep ze meteen dat de kwaliteit zeer hoog was en dat ze nog veel te leren had.

De daaropvolgende jaren werkt Lisa als enologe bij verschillende grote Engelse importeurs die private labels op de markt brengen. Ze vliegt heen en weer van Australië naar Italië en enkele andere Europese landen om de oogsten te volgen en wijnen te selecteren. Op een dag wordt ze naar Puglia gezonden om een wijnhuis te evalueren met het oog op een eventuele overname. Een jonge agronoom, werkzaam bij het wijnhuis, komt haar oppikken aan de luchthaven: Gaetano Morella. Vanaf die dag zijn ze onafscheidelijk geworden.

Gaetano Morella

“Wanneer de eerste jaargang Old Vines (2001) klaar was, heb ik hem meteen laten proeven aan Franco, patron van restaurant Bacco in Barletta. Nadat hij hem proefde keek hij mij aan en zei enkel: “Hoeveel kan ik er kopen?” Vanaf toen wist ik dat we goed op weg waren”

Il territorio – Manduria

Lisa en Gaetano Morella kiezen voor heel het gamma resoluut voor kwaliteit. Ze koppelen daarbij traditie aan moderne technieken in de cantina en deinzen er niet voor terug om enkele heilige huisjes van de lokale wijnbouw in te trappen.

Zo hebben ze enerzijds enkele monumentale, eeuwenoude primitivo-wijngaarden van teloorgang gered. Die waren immers niet meer rendabel genoeg voor de lokale, oudere generatie wijnboeren. Anderzijds wendt oenologe Lisa haar geweldige kennis over vinificatie-technieken van over de hele wereld aan om wijnen te maken die maximale smaak van de druif overbrengen.

“Bij ons is ook geen tegenstelling tussen traditioneel en modern. We hebben geen geconsolideerde traditie op vlak van wijnmaaktechnieken, enkel honderdjarige druivenplanten die we absoluut moeten bewaren. De beste wijnen uit Manduria moeten gemaakt worden, maar de basis is er al: een enorm natuurlijk patrimonium van druivensoorten en wijngaarden die men in deze regio heeft opgebouwd.”

Old Vines en La Signora – grootse cru’s van monumentale wijngaarden

Het idee van Lisa en Gaetano Morella is om een terroir te presenteren. “Voor ons is er geen primitivo, maar zijn er de verschillende expressies die de druif tot uiting brengt in afzonderlijke wijngaarden. Het zou financieel interessanter zijn om een blend te maken van primitvo uit de verschillende wijngaarden, maar dat is niet wat we willen doen… In Barolo zijn er wijnmakers die cru’s (wijnen van een enkele wijngaard) maken en wijnmakers die wijnen samenstellen die afkomstig zijn van verschillende wijngaarden. Het is niet zo dat één van beide concepten of visies beter is dan de andere, ze zijn simpelweg anders.”

Het is dan ook vanuit deze filosofie dat de twee cru’s van Morella ontstaan. Old Vines en La Signora zijn beiden wijnen van afzonderlijke, meer dan 80 jaar oude wijngaarden. En het is met deze toppers dat Morella de ene prijs na de andere in wacht sleepte met als hoogtepunt een plaatsje op de cover van wereld’s grootste wijnmagazine Decanter.

Tekst gebaseerd op persoonlijke gesprekken met Lisa en het artikel over Morella in het prachtige boek ‘il grande viaggio nel vino italiano’ van Slow Food Editore.