Querce Bettina

Aan de zuidrand van Montalcino

Wanneer je vanuit Montalcino richting Grosseto rijdt, moet je goed zoeken om het gehucht Mocali te vinden. Daar, op 440m hoogte, bevinden zich de 2,4 ha wijngaarden van Roberto en Sandra Moretti: 1 ha voor brunello en 1,4ha voor rosso di Montalcino. Sinds 1999 werden hier sangiovese grosso wijnstokken gepland en in 2004 werd de eerste Brunello di Montalcino op de markt gebracht.

De legende

Op het domein, dat ook 1 ha olijfbomen bevat waar een heerlijke, peperige olijfolie wordt gemaakt, staat een oude eik. De legende wil dat een oude vrouw van de streek, Bettina, de schaduw van deze boom opzocht en hier menig moment doorbracht, waardoor de plek bekend werd als “Querce Bettina”, de eik van Bettina.

Filosofie

“We maken onze wijn in de wijngaard en letten op dat we hem niet verknoeien in de cantina”. Deze statement vat de filosofie van Querce Bettina goed samen. Er wordt zeer voorzichtig geoogst en enkel volledig gezonde, intacte druiventrossen worden gebruikt voor de 6.500 flessen Brunello en 9.000 flessen Rosso di Montalcino die hier jaarlijks gemaakt worden.

Sangiovese grosso

De wijnen van Montalcino zijn verplicht 100% sangiovese en lang werd gedacht dat de sangiovesedruiven die hier verbouwd werden, een andere soort waren dan de sangiovese die we elders in Toscane, en andere Italiaanse streken terugvinden. DNA analyse heeft echter bevestigd dat de sangiovese grosso, zoals de sangiovese hier in Montalcino genoemd wordt, dezelfde is dan de sangiovese van de Chianti, de Maremma of het naburige Montepulciano.

Het unieke microklimaat en terroir maken echter dat de wijnen hier een zeldzame elegantie en complexiteit vertonen en een zeer groot verouderingspotentiëel hebben.

Alle producten van Querce Bettina