Roberto Venturi

Niet ver van de Adriatische kust ongeveer halverwege tussen Pesaro en Ancona liggen de wijngaarden van het gelauwerde Venturi. De kunst van het wijnmaken ging hier over van vader op zoon. Het nabijgelegen dorp Castelleone di Suasa werd gesticht door de Gallische Senones die ooit deze streek van Italië bevolkten. Deze plek ademt geschiedenis…

Het gebied kent een gunstig klimaat voor wijnbouw en een vruchtbare bodem. Wat vader en zoon Venturi hieraan bijdragen is pure passie. Nauwgezette selectie van druiven, beperkte opbrengst per hectare, proefondervindelijke groei zowel in de wijngaard als in de kelder en strenge controle in het labo zijn slechts enkele van de elementen die onontbeerlijk zijn voor het bekomen van de unieke en meervoudig bekroonde wijnen van Venturi.

Met vereende krachten

Al van jongs af aan was vader Filiberto een toegewijde en doortastende wijnbouwer. Hij maakte oorspronkelijk enkel wijnen die bestemd waren voor zichzelf en een bescheiden aantal vrienden en kennissen. Uiteindelijk gaf hij de aanzet om een klein familiebedrijf op te richten. Vanaf dat moment schaarde ook zoon Roberto zich mee achter het project en sindsdien staan vader en zoon zij aan zij in de onderneming.

Een delicaat evenwicht / Precisiewerk

Traditioneel gezien staat deze omgeving bekend als uitermate geschikt voor de productie van verdicchio. Naargelang de klimatologische omstandigheden van elk afzonderlijk oogstjaar wordt bij Venturi bepaald welke aanpassingen er moeten worden doorgevoerd om mooie uitgebalanceerde trossen te verkrijgen. Na dubbele uitdunning en pas wanneer een stabiele technologische en fenolische rijping gegarandeerd is, wordt de oogst aangevat. In de kelder wordt er gewerkt volgens traditionele methoden. Het is er Venturi immers om te doen een zeer beperkte hoeveelheid karaktervolle, aromatische, elegante wijnen op de markt te brengen.

Verdicchio dei Castelli di Jesi

De meest bekende druif in deze streek is de verdicchio. Door massaproductie en verpakking in flessen in de vorm van een amfora kreeg deze wijn in het verleden grote bekendheid maar werd hij ook met kitsch geassocieerd.

Vandaag maken jonge en ambitieuze wijnmakers zoals Roberto Venturi een verdicchio in een modernere stijl, zonder maceratie op de schil en met temperatuurgecontroleerde fermentatie. Zowel de San Martino als de Qudi (van het Classico Superiore – het historische gedeelte van het wijngebied) zijn mooie expressies van deze verdicchio. Qudi werd reeds meerdere malen beloond met prijzen, waaronder een “tre bicchieri” van Gambero Rosso, de grootste bekroning voor een Italiaanse wijn.

Originele pareltjes

Vader Filiberto vond in een van de aangekochte wijngaarden enkele wijnranken die een lokale kloon van aleatico bleken te zijn. Deze druif die verwantschap heeft met de aromatische moscato druif vinden we meestal terug in Lazio, Puglia of op het eiland Elba. Hier in de Marche is ze zeer zeldzaam maar Venturi slaagde erin met haar Balsamino een pareltje te creëren van deze lokale aleatico. Een echte ontdekking.

Ontdek het gamma van Venturi

Wijnen

Roberto Venturi

Balsamino 2022

11,85

Roberto Venturi

Squarciafico 2018

21,35

Roberto Venturi

Donnamatta 2022

12,85

Roberto Venturi

San Martino 2022

11,25

Roberto Venturi

Qudi 2021

15,90

Roberto Venturi

Qudi Riserva 2019

24,85

Roberto Venturi

San Martino 2020

10,85

Roberto Venturi

Balsamino 2020

11,45

Bollicine

Roberto Venturi

Lerede

19,15

Grappa