Castello di Cacchiano

– Identità, impegno, cuore

Castello di Cacchiano ligt in de deelgemeente Monti van Gaiole in Chianti, in het hart van de traditionele Chiantistreek. Het is eigendom van de familie Ricasoli-Firidolfi, een familie met historische betekenis voor de regio die al sinds de tijd van de Medici actief deelneemt aan het sociaal-culturele leven in deze streek, en bovendien ook nog een zeer verdienstelijk wijnproducent is.

De huidige telg van deze familie, Giovanni Ricasoli-Firidolfi is ook voorzitter van de Lega del Chianti, een vereniging die in de Middeleeuwen ontstond en toen een militaire organisatie was om de Chianti te verdedigen tegen indringers, maar uiteindelijk uitgegroeid is tot een vredevolle organisatie de culturele belangen van de Chianti beschermt en uitdraagt.

De geschiedenis van deze familie is dan ook zeer nauw verbonden met de geschiedenis van deze streek en Giovanni Ricasoli beschrijft dit krachtig met “identità, impegno, cuore” wat kan vertaald worden als “identiteit, engagement, emotie”. Identiteit is wat deze plek zo uniek maakt, het terroir, het microklimaat, de wijngaarden, maar het werk van de mensen die er actief zijn. Het is ongelofelijk te bedenken dat zovele generaties met dezelfde overtuigingskracht en dezelfde liefde voor deze streek dit land bewerkt hebben, en geruststellend te weten dat dit ook de volgende generaties nog zo zal zijn.

Geschiedenis

De familie Ricasoli, een adellijke familie wiens geschiedenis teruggaat tot de tijd van Karel De Grote, is eigenaar van deze gronden sinds de 10de eeuw. De oorsprong van het kasteel kon teruggevonden worden in de Romaanse tijd.
 Gedurende de Middeleeuwen behoorde het kasteel, net zoals het kasteel van Brolio, eigendom van dezelfde familie, tot de stadstaat Firenze, en verdedigde het de regio tegen de aanvallen van de inwoners van Siena en van de Spanjaarden. Tot in de 16de eeuw bleef het kasteel zijn militaire functie bewaren, waarna het geleidelijk werd omgevormd tot een boerderij/wijnkasteel.

Terroir en streven naar uitmuntendheid

Castello di Cacchiano produceert een breed gamma aan wijnen (en ook extra vergine olijfolie) maar het meesterstuk is ongetwijfeld de Chianti Classico, waarvan in de goede jaren ook een Riserva wordt gemaakt en enkel in uitzonderlijke jaren de Gran Selezione Millenio. De Chianti Classico en de Riserva bevatten 95% sangiovese aangevuld met kleine hoeveelheden van de typische lokale druivensoorten canaiolo, malvasia nera en colorino. De Millenio is een 100% sangiovese.

Daarnaast wordt nog een eenvoudige rosso Toscana gemaakt van 80% sangiovese en 20% merlot, een rosato van 80% merlot en 20% sangiovese en een 100% sangiovese. Voor de liefhebbers is er een uitzonderlijke vin santo, gemaakt van malvasia bianca en canaiolo die wel 12,5 jaar rijpt op caratelli (kleine vaatjes) en van van verbluffende finesse en diepgang is. Het wachten waard.

Wijnen

Dessertwijn

58,85

Olijfolie