Elena Fucci

Aglianico Del Vulture DOC, Barile – Basilicata

Nabij de stad Potenza in Basilicata, in de hiel van Italië ligt de Monte Vulture, een uitgedoofde vulkaan. Aan de voet van deze vulkaan, op 6oom hoogte, liggen 6ha wijngaard, beplant met de locale aglianico del Vulture druif. Ze werden in de jaren ’60 gekocht door Generoso Fucci, grootvader van Elena en zijn de oudste wijngaard op de Monte Vulture, met wijnstokken van gemiddeld 55 tot 60 jaar oud, met de oudste meer dan 70 jaar oud. De druiven werden jarenlang verkocht aan het bekende wijnhuis Paternoster, dat vlakt naast de wijngaarden ligt.

Omstreeks het jaar 2000 beslisten de ouders van Elena, beiden leraars, dat de 6ha te weinig waren om verder uit te baten, en vermits hun kinderen de regio verlieten om te gaan studeren werd beslist om de wijngaard te verkopen. Er waren vele gegadigden voor deze uitzonderlijk gelegen wijngaard, maar op het laatste moment kon Elena het niet over haar hart krijgen om de wijngaard en haar ouderlijk huis te verlaten en het potentieel van de wijngaard door iemand anders te laten realiseren. Dus ze veranderde haar studieplannen en haar leven, ging oenologie studeren in Pisa, en startte, met de hulp van haar vader hun eigen wijnhuis.

2000 was de eerste jaargang en vanaf het begin werd bewust beslist om slechts 1 wijn te maken, Titolo, naar de naam van het gehucht waar de wijngaard gelegen is, een 100% aglianico del Vulture die een optimale expressie is van het terroir en het lokale microklimaat. De eerste cantina werd gebouwd in de opslagplaats van het ouderlijke huis “Torre Titolo” waar daarvoor de tractor en het gereedschap werden bewaard. Eerst werd een kelder toegevoegd om de vaten te laten rijpen, uitgehouwen in de vulkanische bodem. Recent werd uitgebreid met een nieuwe ecologisch vriendelijke structuur (met gerecycleerde materialen, thermische isolatie en natuurlijke ventialtie), verbonden aan de kelder met een tunnel uitgehouwen in de vulkanische ondergrond.

Bekijk hier de video waarin Elena Fucci het verhaal vertelt over Aglianico del Vulture, een unieke vulkanische regio in Basilicata, haar wijnhuis dat haar naam draagt, en waarom ze besliste om maar 1 wijn te maken.