Forteto della Luja

Piëmonte is gelegen in het Noord-Westen van Italië. Met als hoofdstad Turijn ligt het tussen de verschillende bergketens in. Letterlijk kan je Piëmonte ver- talen als “aan de voet van de bergen”. De regio wordt begrensd door de Alpen aan de noord-en westzijde en aan de zuidzijde door de Alpi Ligure. De Alpi Ligure heeft als voordeel dat de regio bescherming krijgt tegen de zeeklimaat ten gunste van het continentale klimaat. Dit zorgt ervoor dat deze regio een ideale wijnstreek is en dat is al sinds de oudheid geweten. Piëmonte wordt opgedeeld in vier DOC zones: Le Langhe, L’Astigiano, Il Monferrato en Le do- minazione del Nord.

Wanneer je van Alba naar het oosten richting Canelli rijdt kom je op een wonderlijke plek waar de “alta Langhe” en “alto Monferrato” elkaar raken. Daar vinden we één van de kleinste DOC-gebieden in Piëmonte, Loazzolo, waar de productie van uitzonderlijke muskaatwijnen en barbera kan bogen op eeuwenoude tradities.

“De wijngaarden van Loazzolo zijn zo steil en zo moeilijk te bewerken dat ik er de aarde via de wijnranken hoorde zeggen tegen de hemel: ‘door deze wijn te drinken voelen we ons dichter bij de goden’.” (Luigi Veronelli)

Een natuurlijke oase

Het kleine landbouwbedrijf Forteto della Luja ligt temidden van majestueuze bossen en maakt deel uit van de wonderlijke fauna en flora in de omgeving. In 2007 kreeg het dan ook de prestigieuze titel van WWF-oase. Je vindt er wilde orchideeën, vlinders en er worden vogelkastjes opgehangen om vogels te huisvesten die de wijnranken beschermen tegen insecten. Op deze manier draagt het bedrijf zijn steentje bij aan de bescherming van de natuurlijke rijkdom tegen ontbossing, bouwwoede, enz. Forteto della Luja zet zich ook op andere manieren in voor natuurbehoud en duurzaamheid. Zo ijvert het bedrijf al jaren mee om een beschermd natuurgebied te creëren in Loazzolo. Het werkt bovendien volgens biologische landbouwprincipes en beschikt sinds 2004 over een wijnkelder die op zonne-energie werkt.

Het terroir

Het is deze unieke omgeving die het terroir van Forteto della Luja zo bijzonder maakt. Dankzij de uitzonderlijke geografische ligging heerst er een werkelijk uniek microklimaat dat van primordiaal belang is om de wijnen hun kenmerkende karakter te geven. De kalkrijke mergelgrond en de steile hellingen die zuidoostelijk tot zuidwestelijk georiënteerd zijn, maken inherent deel uit van het terroir dat zo’n uitzonderlijke basis biedt voor de productie van de typische wijnen van deze streek.

De wijnmaker

Giovanni Scaglione is eigenaar en wijnmaker van Forteto della Luja en beheert samen met zijn echtgenote Cristina het wijnhuis. Hij is een wat koppige, eigenzinnige man met uitgesproken meningen, die echter over een grote passie voor deze plek en zijn wijnen beschikt en op wat magische wijze er telkens weer in slaagt om van de unieke grondstof waar hij over beschikt wijnen te maken die je doen dromen.

Uitzonderlijke wijnen

Naast de barbera d’Asti Mon Ross en Le Grive, is Forteto della Luja vooral bekend om zijn schitterende dessertwijnen. Een moscato passito, gemaakt van gedroogde muskaatdruiven, die rijpt in kleine “caratelli” (vaatjes), de befaamde Moscato d’Asti, een licht sprankelende, licht zoete muskaatwijn die niet alleen een dessertwijn maar ook een feestwijn is en bijvoorbeeld traditioneel de panettone vergezelt in de eindejaarsperiode. Bijzonder origineel is ook de brachetto passito, een zoete dessertwijn van de brachettodruif die uitstekend combineert met chocolade en noten.

De laatste toevoeging aan het gamma is de Pasucra, een droge muskaatwijn, aromatisch, rond en toch heel fris. We bevelen hem aan bij rauwe vis, groentegerechten, gekruide gerechten, of gewoon om tussendoor van te genieten en je even tussen de prachtige muskaatwijngaarden van Forteto della Luja te wanen

Wijnen

Forteto della Luja

Barbera d’Asti Mon Ross 2023

12,95
15,60

Forteto della Luja

Le Grive 2022

23,85

Forteto della Luja

Le Grive 2022 375ml

13,40

Forteto della Luja

Le Grive 2021 375ml

13,15

Forteto della Luja

Le Grive 2021

23,15

Forteto della Luja

Barbera d’Asti Mon Ross 2022

12,65

Forteto della Luja

Le Grive 2020 375ml

12,85
14,10

Forteto della Luja

Le Grive 2022 magnum

44,65

Dessertwijnen

Forteto della Luja

Brachetto 2020

24,10

Forteto della Luja

Brachetto 2019

23,50

Forteto della Luja

Moscato passito 2013

32,55

Forteto della Luja

Moscato passito 2008

30,75