Nicolis

Een familie die al lang nauw verbonden is met de wijnbouw

De wijngaarden van de familie Nicolis liggen in het hart van de Valpolicella Classico zone, en wijnbouw en –productie maken reeds lang deel uit van de familietradities van het het huis Nicolis.

Vader Angelo startte in 1951 met de productie van de typische wijnen uit deze streek: Valpolicella, Ripasso en Amarone. Vandaag beheren de broers Giancarlo – die voor de wijngaarden zorgt – en Giuseppe – die het werk in de cantina overziet – het wijnhuis Nicolis.

Valpolicella, regio van topwijnen

Geschiedenis, kunst en cultuur maken deel uit van het DNA van de Veneto, één van de bekendste wijnregio’s in Italië. De naam “Valpolicella” betekent “regio van de vele wijnkelders (van het Griekse ‘polis’ wat ‘veel’ betekent en het Latijnse ‘cellae’ – wijnkelders).

Wijnranken, olijfgaarden en boomgaarden vol kersen kenmerken dit landschap ten noorden van Verona.

Het ‘Classico’ gebied

Het ‘Classico’ gebied ligt ten Noord- Westen van Verona in de vorm van een hand met 5 vingers die 4 valleien vormen waardoor koude lucht blaast vanuit het Messini gebergte ten Noorden en warme wind vanuit het Gardameer in het Zuid-Westen. Een ideaal klimaat voor wijnbouw.

Dit historische gebied strekt zich uit over 5 gemeenten waaronder San Pietro in Carignano waar Nicolis zich bevindt.

Valpolicella, ripasso, amarone

In diverse combinaties van de lokale druivensoorten worden verschillende wijnen gemaakt. De Valpolicella Classico, een frisse eenvoudige wijn die makkelijk combineert. De Seccal, een ripasso die een tweede maal fermenteert op de schillen van de druiven waarmee Amarone wordt gemaakt waardoor hij de aroma’s en smaken van deze edele wijn overneemt zonder de hoge alcoholpercentages en prijzen.

En tot slot de Amarone, gemaakt volgt de ‘appasimento’ methode waarbij druiven enkele maanden gedroogd worden vooraleer ze gecrusht en gefermenteerd worden, waardoor er een grote concentratie van suikers en smaken optreedt die resulteert in volle, krachtige wijnen.

Dessertwijnen

Grappa

53,50