Giuseppe Sedilesu

Il Territorio

In het hartje van Sardegna, hoog in de heuvels, ligt het dorpje Mamoiada. Herdergemeenschappen telen hier al millennia cannonau.

Mamoiada en haar wijngaarden liggen op een hoogte van gemiddeld 736 meter boven zeeniveau aan de voet van de Gennargentu en Supramonte bergketens, in het hart van de Sardijnse regio Barbagia. De totale beplante oppervlakte bedraagt slechts 280 hectare, bijna uitsluitend met cannonau. Het terroir wordt beschouwd als het allerbeste voor de teelt van deze antieke druivensoort. Recente studies hebben uitgewezen dat cannonau al minstens 3300 jaar in Sardinië geteeld wordt en daarmee de oudste wijndruif is uit het Mediterrane zeegebied.

IL GUSTO DELL’ORIGINE

“De smaak van wijn van 100% cannonau die natuurlijk fermenteert is een deel van ons vanaf onze jeugd, net zoals het land waarop de druiven groeien. We zijn wijnmakers omdat we houden van deze wijn en de Schepper die hem ons schonk.”

L’Azienda

Het wijnhuis van familie Sedilesu werd 35 jaar geleden opgericht door Giuseppe en Grazia met de aankoop van een eerste hectare wijngaard. Sinds 15 jaar bottelt het wijnhuis haar eigen flessen. Vandaag teelt het huis op 15 hectare druiven op biodynamische wijze en koopt ze druiven van bevriende producenten uit Mamoiada die allen biologisch te werk gaan.

De filosofie van Sedilesu is zeer duidelijk: hoewel kwaliteitswijn een artisanaal product is, is de rol van de producent miniem tegenover de rol van de natuur. In de wijngaard werkt men om een levenskrachtige bodem te verkrijgen waarop planten groeien die gezond zijn en druiven voortbrengen van hoge kwaliteit. Al het werk in de wijnkelder is er op gericht de natuurlijke rijkdom die reeds aanwezig is in de wijn te bewaren. Zo verloopt de fermentatie van de most spontaan met indigene gisten, rijpen de wijnen in cementen tanks of grote, eikenhouten vaten en worden geen technieken als stabilisatie, klaring of filtering toegepast. De flessen bevatten zeer geringe hoeveelheden sulfieten.

Il Cannonau

Cannonau wordt in Mamoiada geteeld op een hoogte van tussen de 550 en 900 meter boven zeeniveau. De teelvorm is alberello, kleine boompjes, in wijngaarden die een gemiddelde leeftijd hebben van 50 jaar met enkelen van meer dan 100 jaar oud. De traditionele teelvorm, in combinatie met lage opbrengst per wijnstok, brengt wijnen voort die geschikt zijn voor zeer lange veroudering in de fles. Kenmerkend voor kwaliteitswijnen op basis van cannonau zijn: robijnrode kleur met tendens naar granaat bij veroudering, geuren en smaken van klein fruit (kersen, mirtebessen, pruimen, braambessen) met een achtergrond van specerijen (peper), kruiden en mediterrane gewassen. In de mond zijn de wijnen typisch, sappig en lichtjes tannisch. Ondanks een hoge alcoholgraad, die zorgt voor warmte in de mond, zijn de wijnen van Sedilesu steeds elegant en aangenaam drinkbaar. Dit komt door de grote hoogte waarop de druiven geteeld worden en de daarmee samen gaande sterke temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De druiven rijpen hierdoor langzamer, verwerven complexiteit en behouden een mooie zuurtegraad.

Wijnen

49,95

Giuseppe Sedilesu

Ballu Tundu Riserva 2015

34,70
Uitverkocht

Giuseppe Sedilesu

Granazza 2019

19,20

Giuseppe Sedilesu

Sartiù 2020

16,25

Giuseppe Sedilesu

Sedilesu Mamuthone 2020

22,15

Giuseppe Sedilesu

Perda Pinta 2021

34,15

Giuseppe Sedilesu

Granazza sulle bucce 2021

34,15

Grappa