Siddùra

Siddùra betekent “sella” of zadel in het lokale dialect van Gallura, de regio in het Noordoosten van Sardinië. waar dit wijngoed gelegen is nabij het middeleeuwse dorp Luogosanto. Hier is de nobele wijncultuur even oud als de geschiedenis van de mensen die sinds eeuwen deze streek bewonen. In deze uithoek van Sardinië gaan traditie en innovatie hand in hand. Hier werd een prachtig wijndomein gecreëerd, diep geworteld in en met veel respect voor de lokale traditie.

Gallura is het meest Noordoostelijke deel van Sardinië, nabij de bekende Costa Smeralda en de stad Arzachena. De kust wordt hier gekenmerkt door grillige granieten rotsen die wel beeldhouwwerken lijken, terwijl in het binnenland de bossen met kurkeiken – die ongeveer elke 10 jaar geoogst worden – domineren en een voorname economische activiteit zijn voor zowel deze regio als het hele eiland. De Vermentino di Gallura is één van de meest gewaardeerde wijnen in Sardinië en de enige DOCG van het eiland.

 

Le virtù dell’eredità – het voordeel van de erfenis

Siddùra ontstond op basis van een doorgedreven zoektocht naar kwaliteit, perfectie en harmonie. De bedoeling is wijnen te maken die de eigenheid van Sardinië tonen. De druiven worden geteeld en geoogst door mensen die in deze streek geboren zijn.

In 2008 ontdekten de eigenaars een verlaten maar zeer charmante eigendom in het hart van de Gallura regio en ontwikkelden ze een fascinerend project. Hun bewondering voor het magische, surreële landschap en het grote potentiëel van de bodem om hoogkwalitatieve wijnen te produceren, inspireerden hen. Het werd een uiting van liefde voor Sardinië, en een ode aan haar puurheid.

Voor de aanleg van nieuwe wijngaarden werd grond en graniet verwijderd, De cantina werd onder de grond gebouwd, mooi geïntegreerd in het landschap en met natuurlijke koeling als voordeel.
Het huis van de voormalige eigenaar werd gerenoveerd in een symbiose van lokale traditionele materialen en moderne design toetsen en doet dienst als ontvangst- en degustatieruimte, versierd met Sardijnse kunstwerken.

Vermentino di Gallura DOCG

Vermentino is de meest verbouwde witte druif op het eiland. De late rijping van deze soort resulteerde in Gallura traditioneel in aromatische wijnen met stevige body. Siddùra maakt drie verschillende wijnen met deze druif : Spèra, Maìa en Berù. Enkel de laatste vertoeft korte tijd in hout, de andere twee enkel op inox.

Bucher pneumatische persen zorgen voor een zachte persing en de most wordt onmiddellijk gekoeld tot 2 graden om te stabiliseren. Voor de rijping van de topvermentino Berù worden barriques uit Chablis gebruikt. Elke wijn krijgt een naam uit het lokale Gallurese dialect of uit het Etruskisch: Spèra is lichtstraal, Maìa is magie, Bèru is nobel.

Een liefdesverhaal

Het verhaal van het wijnhuis Nada Fiorenzo is het liefdesverhaal van de familie Nada met een fantastische plek. Grootvader Fiorenzo Nada erfde eind jaren 50 de Rombone wijngaard van zijn vader. De familie verkocht de druiven maar maakte zelf geen wijn. Dit veranderde in 1982 toen zoon Bruno besliste zelf wijn te maken, en wel de best mogelijke wijn. Zo ontstonden niet enkel de Barbaresco (inclusief de verschillende cru’s Manzola, Rombone en Montaribaldi) maar ook een Dolcetto, een Barbera d’Alba en de blend Seifile. Vandaag heeft ook kleinzoon Danile het team vervoegd.

Cannonau

Deze typisch Sardijnse druif (ook grenache genaamd) heeft een zeer donkerpaarse kleur, duidelijk aanwezige tannine en er worden aromatische wijnen van gemaakt. Op plekken met barre omstandigheden, droogte, waar de productie beperkt is in volume, worden volle krachtige wijnen geproduceerd met groot verouderingspotentiëel. Maar de veelzijdigheid van deze druif uit zich ook in de productie van Nudo, een 100% cannonau rosato, fris maar toch vol en complex.

Carignano

Het zuidwesten van Sardinië, in de streek rond Sulcis, vinden we deze andere rode druif terug. Ze vindt er een uitstekende habitat, dicht bij de zee in een zeer warm klimaat en op een arme bodem. Deze wijn en streek werden bekend door het werk van de gerenommeerde oenoloog Giacomo Tachis die faam verwierf met Terre Brune, de carignano van wijnhuis Santadi. Dino Dini, oenoloog van Siddùra was een leerling van Giacomo Tachis.

Een frisse, elegante wijn met klasse.

Wijnen

Uitverkocht
27,60
36,20
50,20
34,30
34,30