Italiaanse bubbels op de feesttafel, wat te kiezen?

Italiaanse bubbels op de feesttafel, wat te kiezen?

Bollicine, spumante, frizzante, metodo classico, Franciacorta, Prosecco, Lambrusco ???!!!
– Hoe geraak je er wijs uit?

Italiaanse wijnen zijn bekend, en aantrekkelijk, omwille van hun diversiteit, maar soms zie je door de bomen het bos niet, en is het niet makkelijk om te weten wat je moet kiezen.

Zo ook voor de – al dan niet feestelijke – sprankelende wijnen, die onder de verzamelnaam “bollicine” of letterlijk vertaald bubbels gekend zijn.

In functie van de sterkte van de bubbels worden ze ofwel spumante (meer dan 3 bar druk) of frizzante (meer dan 1 bar druk) genoemd. Spumante komt van “spumare” of schuimen, frizzante van “frizzare” wat prikken betekent.

Verder zijn er twee fundamenteel verschillende productiemethoden.

De eerste is typisch voor Prosecco, maar ook Lambrusco en andere spumantewijnen (zoals de Pignoletto van Podere Fiorini) worden volgens de tankmethode of Charmat methode gemaakt. Hierbij gebeurt de tweede gisting van de wijn (na het maken van de oorspronkelijke wijn – zonder bubbels) in een inox tank. Dit is sneller dan de tweede gisting op de fles en geeft een frisse, fruitige wijn.

De tweede productiemethode, “metodo classico” genoemd is het Italiaanse equivalent van Champagne en hier vindt de tweede gisting op de fles plaats. We vinden ze vooral terug in de Franciacorta in Lombardije, maar ook in andere streken worden “metodo classico” gemaakt, zoals de Spumante rosĂ© van sangiovese van Poggerino in Toscane.

In Franciacorta vinden we vooral Brut, de droogste variant (0-12g/l restsuiker), en zelfs hier en daar wat zero dosage.
In Prosecco en andere spumante of frizzante vinden we ook Extra Dry (12-17g/l restsuiker) en Dry (17-30g/l restsuiker).

De Franciacorta regio ligt in ten Noord-Oosten van Milaan, nabij het Lago d’Iseo, tussen de steden Bergamo en Brescia.
Naast de standaard Franciacorta Brut, die meestal een blend is van vooral chardonnay met soms wat pinot nero, vinden we er ook de SatĂšn, gemaakt van 100% chardonnay, zoals een blanc de blancs in Champagne.
Ook nog cru’s, afkomstig van Ă©en, meest uitzonderlijk goed gelegen, wijngaard, vaak 100% chardonnay of 100% pinot nero. De rijpingsduur van Franciacorta varieert van 24 maanden voor een basis Franciacorta tot 72 maanden voor een riserva. Franciacorta cru of riserva dienen niet onder te doen voor een goede Champagne.

Prosecco vinden we terug in het Noord-Oosten van ItaliĂ«, in de Veneto, maar ook in Friuli. De beste Prosecco komt uit de kleine streek tussen de twee dorpen Conegliano en Valdobiaddene, waar zich het Prosecco Superiore DOCG gebied bevindt. Binnen deze zone ligt de Cartizze heuvel waar de allerbeste Prosecco’s gemaakt worden. Prosecco wordt gemaakt van de glera druif, die vroeger prosecco heette, maar van naam veranderde om verwarring met de naam van de wijn te vermijden en de mogelijkheid te bieden om deze DOC en DOCG te beschermen.

Lambrusco is afkomstig uit de streek rond Modena en is een sprankelende rode wijn, gemaakt volgens de tankmethode, van verschillende soorten lambruscodruiven. Deze wijn kreeg een iets mindere reputatie door de massaproductie in de jaren ’60 en ’70 van ofwel redelijk zure ofwel zoete varianten voor de vooral Amerikaanse exportmarkt.
De huidige Lambruscowijnen van kleine artisanele producenten (zoals Podere Fiorini) zijn echter elegant, fris en passen uitstekend bij de typische keuken van Emilia Romagna met haar salumi en wat krachtigere vleesgerechten.

Ferghettina Franciacorta

Valdobiaddene Prosecco

17,65

Agostinetto

Vigna del Baffo

22,60
Uitverkocht

Agostinetto

Cartizze

30,65

Lambrusco

Uitverkocht

Podere Fiorini

Terre al Sole 2019

13,95

meer lezen?

Geef een reactie