Home / Ontdekken / Blog
Montefalco Sagrantino DOCG 2015 di Romanelli
– De “sacrale wijn” die zich thuisvoelt in Umbria
Umbria is een schitterende regio in Centraal Italië, een groen paradijs, met veel zacht glooiende heuvels, ongerepte bossen en kleine dorpjes met een rijke geschiedenis. Kerken, kathedralen en antieke palazzo’s in kalksteen vertellen het verloop van de tijd en niet in het minst de bloeiende aanwezigheid van de Pauselijk Staat, die in deze zone zowel de val van het Romeinse Rijk als de komst van Napoleon overleefde. De pauselijke zetel liet een nadrukkelijke stempel na in deze streek en had veel invloed op de plaatselijke cultuur, tot op vandaag sterk verbonden met de christelijke en katholieke tradities. Het is dan ook geen toeval dat de meest representatieve druivensoort van de streek de naam sagrantino draagt, wiens naam de nauwe band onthult met kerkelijke activiteiten. Met deze sagrantinodruif werden namelijk “sacrale” wijnen gemaakt voor gebruik tijdens de liturgische diensten, en dan vooral in de Paasperiode. Het is een nobele druivensoort, de meest tanninerijke ter wereld, die tot de jaren ’70 enkel gebruikt werd om zoete wijnen te maken die de voorkeur genoten van monniken en geestelijken. Op deze manier gaf men een tegengewicht tegen de zuurte van de sterk aanwezige tannine. Deze wijn was dan ook nauw verbonden met het gebed, en was een lofzang voor de hemel en voor God. Vandaag heeft de sagrantino een gedaanteverandering ondergaan, en is hij éen van de krachtigste rode wijnen van Italië, een druif die zeer laat rijpt, met kleine bessen en een dikke schil. Ze is rijk aan polyfenolen en de wijnen die ervan gemaakt worden hebben een mannelijke stijl, met krachtige tannine. En een zeer volle body. Deze inherente kracht laat de wijn aanvankelijk wat stroef lijken, maar zorgt ook voor een zeer groot verouderingspotentieel. De Sagrantino is thuis in de heuvels rond Montefalco, een gemeente in de streek van Perugia, omringd met wijngaarden, een magische plek waar de wijnbouw domineert, gekenmerkt door een gezonde passie voor de typische wijn van deze streek. Er zijn heel wat wijnhuizen die sterk geloven in deze Montefalco DOCG: van de bekende Arnaldo Caprai (die als eerste een Sagrantino di Montefalco in een droge versie maakte) tot het familiebedrijf Romanelli, die vandaag belangrijke bladzijden schrijven in de nieuwe weg die deze denominatie heeft ingeslagen. . Het wijnhuis Romanelli ontstond in 1978, als een klein landbouwbedrijf in familiale handen, die toen al een filosofie hanteerde die gekenmerkt werd door respect voor de natuur en het gebruik van een cruciaal ingrediënt voor de productie van hoge kwaliteit: geduld. Vandaag werken 3 generaties samen en produceren ze granen, olijfolie en wijnen die van Italiaanse wijncritici de beste punten krijgen. De Sagrantino di Montefalco van Romanelli is dan ook geen verrassing meer, maar heeft een reputatie opgebouwd die kan wedijveren met de meest gelauwerde producenten van de regio. Wat is de sleutel van hun succes? Eerst en vooral de maniakale aandacht voor het werk in de wijngaard, volledig manueel, en met minimaal gebruik van chemicaliën, de perfecte locatie van de wijngaarden op de Colle San Clemente, aan de noordrand van Montefalco op ongeveer 350m hoogte; ook de grond die bestaat uit een mengeling van klei en kalk, ideaal voor volle rode wijnen, en tenslotte het vakmanschap in de cantina die erop gericht is om de eigenheid en de puurheid van de sagrantino tot uitdrukking te brengen.
Bekijk alle wijnen van RomanelliMontefalco Sagrantino DOCG 2015
100% sagrantino di Montefalco manueel geoogst in de wijngaarden van Colle San Clemente. Fermentatie in inox gedurende ongeveer 50 dagen gevolgd door rijping in barriques (vaten van 225l) en botti (grote vaten) van Franse eik gedurende 18 maanden. Veroudering op de fles gedurende minstens 12 maanden voor verkoop.
Robijnrode kleur met granaatkleurige toets. Intens en rijk aroma, balsamieke toetsen van eucalyptus en laurier, fruitig (pruim), floreaal (rozen) en kruidig (kruidnagel en zoethout). Volle body, krachtige tannine. Zeer lange afdronk met smaken van pruimen en donkere chocolade, kenmerken van de ingehouden kracht van de sagrantino.
Serveren à 18°C, en een breed glas..
Combineren met stoofvlees van everzwijn, zwezerikken met boter, of gestoofd rundsvlees.
Drinkbaar vandaag, optimaal rond 2024.
– Il vino “sacro” che ama l’Umbria
L’Umbria è una splendida regione del centro Italia, un vero paradiso verde, ricco di dolci colline, boschi selvatici e piccoli borghi che straripano di storia. Chiese, cattedrali e antichi palazzi in pietre calcaree narrano il passaggio del tempo e soprattutto la fiorente presenza dello Stato Pontificio, che resistette in queste terre, dalla caduta dell’Impero Romano sino all’arrivo di Napoleone. In questi territori, il papato ha creato delle radici molto profonde, dando un imprinting alla cultura umbra, che ancora oggi rimane molto legata alle tradizioni cristiane e cattoliche. Non è un caso che il vitigno che più rappresenta l’enologia regionale sia proprio il Sagrantino, la cui etimologia del nome rivela il profondo legame con l’attività ecclesiastica delle chiese. Con il Sagrantino si producevano i vini “sacri” utilizzati durante la liturgia delle messe e soprattutto durante la santa Pasqua. Si tratta di un vitigno nobile, il più tannico del mondo, che fino agli anni ’70 del ‘900 veniva utilizzato per produrre i vini dolci preferiti da monaci e parroci. Questa usanza, di utilizzarlo per creare vini passiti, era tale, poiché in questo modo i vignaioli riuscivano a mitigare le asperità date dai suoi forti tannini. Si trattava di un vino sacrale, legato indissolubilmente alla preghiera, che portava un sublime canto d’amore degli uomini, e della loro terra, verso il cielo e verso Dio. Oggi il Sagrantino ha cambiato pelle, diventando uno dei più importanti vini rossi d’Italia, è un’uva dalla maturazione tardiva, con piccoli acini dalla buccia molto spessa. È ricchissima di polifenoli e crea vini dal gusto maschile, con tannini imperiosi ed un corpo solitamente molto pesante. Questa forza innata rende i vini inizialmente un po’ scontrosi, ma al tempo stesso gli dona un’impressionante longevità. La casa del Sagrantino è la collina di Montefalco, un paese in provincia di Perugia che è attorniato da vigneti, un luogo magico che vive di viticoltura e trasuda una sana passione verso il vino più rappresentativo di tutta la regione. Sono molte le aziende che credono in questa DOCG: dal grande e famosissimo Arnaldo Caprai (che per primo decise di creare un Sagrantino di Montefalco in versione secca) all’impresa familiare Romanelli, che sta scrivendo pagine importanti del nuovo corso di questa famosa Denominazione italiana. L’azienda Romanelli nasce nel 1978, come una piccola realtà agricola a conduzione familiare, e da quel giorno mette in pratica una filosofia legata al rispetto della natura e all’utilizzo di un ingrediente fondamentale per le produzioni di grande qualità: la pazienza. Oggi in azienda collaborano quotidianamente ben 3 generazioni di Romanelli, producono cereali, olio extra vergine di oliva e vini che stanno raccogliendo i più importanti punteggi da tutta la critica italiana. Il Sagrantino di Montefalco di Romanelli non è più una sorpresa, ma è di diritto una splendida certezza che oggi riesce a competere con i più blasonati produttori della zona. Qual è il segreto del loro successo? Prima di tutto la maniacale attenzione che viene posta nello svolgimento dei lavori agronomici, fatti completamente a mano e senza il minimo uso di prodotti chimici o industriali, poi la perfetta posizione dei vigneti di Colle San Clemente, situati nel versante nord del paese a circa 350 metri di altitudine; e ancora i terreni composti da un sottosuolo argillo-calcareo, ideale per la creazione di vini rossi profondi e ricercati, ed infine l’artigianalità dei loro movimenti all’interno della cantina, volti a preservare l’espressione pulita ed originale del loro Sagrantino.
Montefalco Sagrantino DOCG 2015
100% Sagrantino di Montefalco raccolto manualmente nelle vigne di Colle San Clemente. Fermenta in acciaio per circa 50 giorni poi matura tra barriques e botti francesi per 18 mesi. Affina per ulteriori 12 mesi prima di uscire in commercio. Rosso rubino profondo con tenui riflessi granati. È intenso e ricco di profumi, ha note balsamiche di eucalipto ed alloro, poi fruttate di prugna, floreali di rosa appassita e speziate di chiodi di garofano e liquirizia. Ha un corpo pieno, i tannini sono forti e di eccellente estrazione. Ha una persistenza molto lunga, con aromi di prugna e cioccolato fondente, segno della innata potenza del Sagrantino. Servire a 18°C, in un calice ampio. Abbinare con spezzatino di cinghiale, animelle al burro o stracotto di manzo. Da bere adesso, ma ottimo nel 2024. Punteggio: 98 pts.